2011. március 25., péntek

A Bihari Egyházmegye Presbiter Szövetségének konferenciája





A Bihari Egyházmegye Presbiter Szövetségének konferenciája

Megtartotta első konferenciáját a KREK Bihari egyházmegye Presbiteri Szövetsége, február 12-én, szombaton délután 16 órai kezdettel, viszonylag nagy létszámban.

A KREK Bihari egyházmegye Presbiter szövetség életében a szombati konferencia volt az első, amelynek nyitó áhítatán ft. Csűry István püspök szolgált, ezt követően vette kezdetét a konferencia munkája. Először egy igen érdekes előadást hallhattunk Pálfi József lelkipásztortól , 90 éves a Királyhágómellélki Református Egyházkerület címmel. Az előadásból megtudhatták a résztvevők, milyen viszonytagságokon ment keresztül az egyházkerület a trianoni döntés után, illetve az 1940-ben ismét Magyarországhoz csatolt időkben és az azt követő időszakokban.

A konferencián jelen voltak a KREK PSZ elnöke László Kálmán, Venter Miklós főtitkár, Tóth Zsigmond ügyvezető elnök, a Bihari egyházmegye elnöke Török Sándor és az elnökség több tagja. László Kálmán és Török Sándor pozitívan könyvelte el a nagyváradi egyházközségek presbitereinek a részvételét, egyben megköszönte nekik a sok éven keresztül a szövetség irányába tett segítségüket. A konferencia egy kötetlen beszélgetéssel folytatódott, hiszen elsősorban azt tartották fontosnak hogy megismerhessék egymást, egymás munkáját, a sikereket és a presbiterek által tapasztalt nehézségeket. Lévén ez az első ilyen jellegű rendezvény sok tapasztalat hangzott el, hogyan oldottak meg bizonyos kényes problémákat, kérdés fogalmazódott meg kirívó esetek kezelésének módjáról, de sokat beszéltek a presbiterképzés fontosságáról.

A beszélgetésekből az derült ki, hogy minden egyházközségben a lelkipásztorok tartanak presbiter Biblia órákat, de kis körzetekben, régiókban vannak presbiterképzések a Hegyközi régióhoz hasonlóan. A Bihari egyházmegye jegyzője hangsúlyozta, hogy az egyházmegyét járva tudomása van az egyházközségi presbiterbiblia órák megtartásáról, de a kis égiós presbiterképzésekről is, csak ezek még most jutottak tudomására az elnökségnek, a különböző rendezvényeken való részvételek alkalmával. Mivel a Bihari egyházmegye Presbiter Szövetségének csak az ősz óta van új elnöksége,még sok mindenről nem tudhatnak, de remélhetőleg a közeljövőben minden tisztázódni fog. Szó esett az egységes presbiterképzés tananyagáról, amelyet a tervek szerint 2012-től vezetnének be, hiszen a missziói és diakóniai munkák fontosságáról és azok gyakorlatba ültetéséről kevés presbiterképzésen esik szó, vagy kevés helyen tanítják ezek módszertanát.

Az ügyvezető elnök az egyházmegye egyházközségeikben tett látogatása során tapasztaltakra hivatkozva elmondta, hogy „…a presbitereknek szorosan együtt kell dolgozzanak a lelkészekkel hiszen a jó együtt működés csak a gyülekezet javára válik, ott ahol jó a kapcsolat a presbiterek és a lelkész között ott a munka is hatékonyabb, úgy anyagi mint a lelki téren is, vagyis a presbiterek a lelkipásztorok munkatársaivá kell váljanak. A munkatársak bevonásával nem lesz kevesebb feladata a lelkésznek, hiszen a munkatársakat folyamatosan képezni, lelki gondozni kell. A szolgálókat össze kell hangolni. A munkatársak várják az eligazítást, a problémás esetek és helyzetek értékelését.

Amikor arról beszélek, hogy minden presbiter és minden hitre jutott gyülekezeti tag a lelkész munkatársa kell, hogy legyen, akkor azt mondom, hogy a munkatársak olyanok, mint a lelkész kinyújtott és meghosszabbított karjai: én a két karommal egyedül legfeljebb 3 embert tudok megölelni, de ha sokan és egyre többen összefogódzkodunk, akkor egyre több embert tudunk magunkhoz ölelni. Ez a gyülekezet növekedésének egyik feltétele” - mondta az ügyvezető elnök

Szó esett továbbá a határon átívelő együttműködési megállapodások szorgalmazása, hiszen így még jobban megismerhetjük egymás munkáját, de hasznossá válhat a határon átívelő pályázatok megírásánál illetve megnyerésénél is hangzott el László Kálmán elnöktől.

Ft.Csűry István püspök meglátása szerint jó lenne létrehozni egy lelkész asszisztensi állást aki segítené a lelkipásztort munkájában, aki egyben pályázatíró, könyvelő vagy éppen presbiterképzéssel is foglalkozna. Nagy szükség van új reformintézkedések bevezetésére, az amatőr missziói munkát út kell alakítani profivá, itt van az ideje, hogy felmérjük a Krisztust követő élők sorrendjét.

A konferencia végeztével elhangzottak egyes időpontok a KREK PSZ esemény naptárából, amely szerint: 2011 március 19-én szombaton délelőtt a Nagyvárad Püspöki palota dísztermében tartják az éves Közgyűlést, Munkatársképző tábort tartanak Hidalmáson augusztus 5-6-7 napokon, a VII. Partiumi Presbiter Szövetségi Konferencia színhelye Nagybánya augusztus 26,27,28-án, amelyre sok szeretettel várják a presbitereket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése