2011. március 25., péntek

Hivatalba léptek a Bihari Egyházmegye új elöljárói

Hivatalba léptek a Bihari Egyházmegye új elöljárói

Kedden, október 12-én a Biharvajda-i református egyházközség templomában került sor az augusztus 27-én megválasztott, új egyházmegyei vezetőség ünnepélyes eskütételére és beiktatására. Áhítattal vette kezdetét a Közgyűlés, Kerekes József lelkipásztor szolgálatában, aki az Efézusbeliekhez írt levélből vette az alap Igét: Ef 4: 20-28. A számbavételt követően Mikló Ferenc esperes megnyitó és üdvözlő beszéde hangzott el, amelyet az Egyházmegyei Választási Bizottság elnökének, Szatmári Gergely Elemér beszámolója követett, ebből megtudhattuk az újonnan megválasztott elöljáróinak névsorát.
Esperes - Mikló Ferenc , főgondnok – Bődi Kálmán, lelkészi főjegyző – Boros István, presbiteri főjegyző – Szilágyi Péter, lelkészi aljegyző – Kerekes József, presbiteri aljegyző – Lőrincz Lajos, egyházmegyei jogtanácsos Fenesi Tibor, számvevői ellenőr -Bereczki András, missziói előadó Berke Sándor, ifjúsági előadó – Fazakas Ferenc, katekétikai előadó Miklós István Boldizsár, műszaki
előadó – Garnai Sándor, zenei előadó – Kozma Gyula, levéltáros – Zsigmond Attila. Fegyelmi bizottsági tagok- lelkésziek - Szatmári Gergely Elemér, Filep Attila, Fazakas Ferenc, presbiteri tagok – Szilágyi Péter, Kovács Károly. Az egyházmegyei tanács lelkészi tagjai: Visky István, Földesi Márta, Dénes Károly, Kerekes József, Dénes István és Kondor Endre, presbiteri tagok: Jakab Gyula, Török Ferencz, Kapy István, Takács Péter, Nagy Zsuzsanna, Pápa Gyula. Egyházkerületi közgyűlési tagok, lelkészi tagok: - Csernák Béla, Szatmári Gergely Elemér, Földesi Márta, presbiteri tagok: - Darabont Sándor, Nagy G. István és Török Ferenc.
Az EVB elnökének beszámolóját követően Mikló Ferenc, az egyházmegye nagy többséggel újraválasztott esperese az Úr asztalához hívta a vezető beosztású tisztségviselőket, hogy letegyék hivatali esküjüket. A beiktatási ceremónia ünnepi hangulatát még fokozottabbá tette a Bihari Egyházmegye Lelkészkórusának előadása. Mikló Ferenc esperes ezek után megköszönte mindazoknak a munkáját, akik az egyházmegye korábbi vezetőiként az elmúlt évek során sokat tettek a bihari egyházmegye református közösségének felemelkedéséért. „… biztos, hogy mi magunk is hibáztunk, sőt én magam is, de mindig lehet tanulni a hibákból,… az elmúlt ciklus nem volt konfliktus és probléma mentes, de én hiszem, hogy Isten kegyelméből sikerül megőrizni egyházmegyénkben a szeretet egységét…tudom erő feletti jövő áll előttünk az elkövetkező években…” – mondta Mikló Ferenc esperes.
Az eskütételt követően az egyházmegye és a vallástanárok küldöttei bemutatták, és megvitatásra bocsátották a Vallástanárok önkéntesen vállalt gyülekezeti szolgálatának tervezetét, amelynek elfogadását a soron következő közigazgatási gyűlésre halasztották, addig is az egyházmegye egy bizottságot állított fel, akik egyeztetnek a vallástanárok küldötteivel, hogy a két tervezet nézet különbségeit minél közelebb hozhassák a megegyezéshez.
Szeretném bemutatni a vallástanárok által megfogalmazott tervezet egyik passzusát, amely igen sokat mondó:” A gyülekezetek célja egyértelműen az, hogy minél több gyermeket, családot vezessen el a templomhoz, a gyülekezethez, az Istenhez. A vallástanárnak iskolai munkájával is ezt a célt támogatja. Sikerét legtöbb esetben a szülők hátráltatják, mivel minden fáradozása ellenére nem támogatják a gyermekek templomba járását, programokat szerveznek azzal egy időben, esetleg még el is tiltják őket a templomtól. A szülők arra hivatkoznak, hogy a gyermekeik túlterheltek az iskolával, épp ezért vasárnap pihenjenek.”
Hát elgondolkodtató és megfontolandó a vallástanárok gyakorlati tapasztalatai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése