2013. november 17., vasárnap

Kisköri presbiterképzés Nagyszántón és Tamásiban



Kisköri presbiterképzés Nagyszántón és Tamásiban






A gyülekezet jövőképe

A gyülekezetépítés témájával foglalkozó presbiterképző előadássorozat immár harmadik alkalmához érkezett a határmenti és a Berettyó-menti kistérségekben. Március 2-án, Nagyszántón Mózes Áron, a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség presbitere, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem előadója tartott előadást négy gyülekezet presbitereinek és lelkipásztorainak részvételével.       
A mintegy negyvenöt résztvevő Nagyszántó, Kisszántó, Bors és Biharszentjános gyülekezeteit képviselte. Az együttlét Mózes Áron áhítatával kezdődött, majd házigazdaként Szatmári-Gergely Elemér lelkipásztor köszöntötte a jelenlévőket.
Paptamásiban öt gyülekezet: Paptamási, Bihar, Nyüved, Pelbárthida és Kügypuszta presbiterei hallgatták az érdekes előadást, közel hatvan résztvevővel. Ezt megelőzően Bereczki András helyi lelkipásztor tartott áhítatot.
Az előadó példa gyanánt egy magyarországi gyülekezetet mutatott be, kiemelve, hogyan sikerült megvalósítani a gyülekezet Missziói Bizottsága által kitűzött célokat; három alapelv betartásával: mi a cél? Mit tegyünk? Hogyan tegyük? Elsőként egy kérdőíves felmérést végeztek a gyülekezetben, mert fontosnak tartották kikérni azok véleményét, akik vasárnapról-vasárnapra járnak a templomba, de azokat sem hagyták ki akik alkalmanként vesznek részt az istentiszteleteken. Figyelembe vették a résztvevők korát, nemét, a gyülekezet erősségét és gyengeségét, a pozitívumokat és negatívumokat egyaránt. Az így összegyűlt adatokból összeállították a gyülekezet építésére vonatkozó fontosabb célokat.
Mint kiemelte: a cél elérése érdekében fontos a gyülekezet tájékoztatása a Presbitérium munkájáról, a gyülekezet küldetésének és jövőképének megfogalmazása. Mindezt az adott település adottságainak megfelelően alkalmazva.
      Az egyházközség küldetése kell legyen, hogy felébressze az emberekben az igényt arra nézve, hogy élő kapcsolatuk legyen Istennel és a közösséggel. A gyülekezet jövőképe mindenek előtt az legyen, hogy egy megújuló és kiteljesedő, hitében megerősödő, imádkozó, családias és tehervállaló gyülekezetté váljon, amely az egységet eredményesen építi tagjai között. Arra kell törekedni, hogy a gyülekezet tagjai úgy szolgáljanak, hogy ne csak kapni, de adni is akarjanak; hirdetni az evangéliumot lakókörnyezetük irányában.
Mindkét helyszínen szeretetvenségséggel zárult az alkalom, melynek költségeihez a Studium Academicum Alapítvány is hozzájárult.
A paptamási gyülekezet presbiterei és lelkipásztora minden résztvevő nek egy-egy díszoklevelet és a Harangszó egy-egy példányát adományozták. A tudósító, a lap külmunkatársaként arra biztatott minden presbitert, hogy tevékenyen vegyenek részt a gyülekezeti iratmisszióban, legyenek a lap hűséges olvasói, kövessék a lap Presbiterképzés rovatát.
     Alulírott, a Bihari Egyházmegye Presbiteri Szövetségének jegyzőjeként és a Királyhágómelléki PSZ ügyvezető elnökeként a presbiterképzések és a presbiteri bibliaórák fontosságáról is szólt. Kiemelte, hogy a Bihari Egyházmegyében szinte minden gyülekezetben rendszeresen megtartják ezeket alkalmakat, abból a kiindulásból, hogy a jól képzett presbiter igazi szolgatársa a lelkipásztornak, akivel könnyebb a gyülekezeti munka.
Tóth Zsigmond



































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése