2013. március 14., csütörtök

18. Hegyközi presbiter konferencia és presbiterképzés

  Immár tizennyolcadik alkalommal rendezték meg sikeresen, az idén Hegyközpályiban, a hegyközi kis-régiós presbiter konferenciát, presbiterképzéssel egybekötve, amelyen mind az öt egyházközség lelkipásztorai és presbiterei képviselték gyülekezeteiket.
   Szombaton, szeptember 22-én délelőtt 10 órakor vette kezdetét immár tizennyolcadik alkalommal a Hegyközi presbiter konferencia, találkozó a Hegyközpályi református templomában.
   A nyitó áhítaton Katona János lelkipásztor, házigazda szolgált igei magyarázatát a Lukács 15:21-re alapozta: „És monda néki a fia: Atyám, vétkeztem…”
      Az Istentiszteletet követően a házigazda lelkipásztor köszöntő szavait követően a tudósító, mint a KREK PSZ ügyvezető elnöke, a Bihari Református Egyházmegye PSZ jegyzője üdvözölte a jelenlévőket kihangsúlyozva a presbiterképzések fontosságát és folytonosságát, hiszen a KREK PSZ egyik legfontosabb feladatának tartja a presbiterképzést, egy jól képzett presbiter hatékonyabban tud részt venni a gyülekezet építésben, hasznosabb szolgatársa lehet a lelkipásztornak, mert sokkal alaposabb ismeretek kellenek a gyülekezetvezetéshez. Ehhez viszont elengedhetetlenül fontos a biblia-, hitvallás, egyházismeret, az egyházi munka ismerete, gyülekezetépítésről, emberekkel való kapcsolatokról. Mindezek már hiányoztak az elmúlt  időszak presbitereinél is, de most különösen, amikor a rendszerváltozás után nyilvánvalóvá lett, hogy a gyülekezeteknek és azokon belül a lelkipásztoroknak egyre több a feladatuk.    
     Ezekre a presbiterek nincsenek felkészülve, mert ilyen jellegű képzést sehol sem kaptak. Ezt erősíti az a tény is, hogy a presbiterek olyan korban nőttek fel, amikor nem volt például rendszeres hitoktatás, és a vasárnapi istentisztelet, bibliaóra nem adhatott rendszerezett ismeretet.
   A mai kisköri presbiterképzést is, mint a tavaszit a nagyváradi Studium Academicum Alapítvány támogatásával valósíthattuk meg. A képzés előadója a Debrecen - Nagyerdei Ref. Egyházközség presbitere Mózes Áron volt, aki délelőtt Hegyközpályiban, míg délután 15 órától Biharvajdán szolgált.  Az előadásának témája a már elkezdett gyülekezetépítésről és szervezésről  szólt, hiszen a magyar református egyházban a gyülekezetek tagsága egyre csak apad, éppen ezért új reformációra van szükség, megújulási mozgalomra amely majd elvezet a gyülekezetnövekedéshez. Gyökeres változásra van szükség a vezetésben is amely csak csapatmunkával érhető el, ahhoz pedig képzett presbiterekre, csapattársakra van szükség, de „…aki vezet olyan legyen, mint aki szolgál.” Luk 22, 26b
    Az előadó elmondása szerint nagyon örül, annak a ténynek, hogy a jelenlévők bátran hozzászóltak és kérdéseket tettek fel az előadónak, ez már  előre lépésnek számít, amely az elkezdett munka gyümölcseként fog beérni.
          Hegyközpályiban  az újonnan kívül-belül tatarozott templom adott otthont a presbiterképzés és konferencia résztvevőinek. Jelen voltak a környező települések egyházközségeinek presbiterei és lelkipásztorai, Hegyközcsatár, Hegyközújlak, Hegyközpályi, Hegyközszáldobágy és Siterből érkezett mintegy öt tucat  érdeklődő nem csalódott, hiszen ők gazdag élményekkel, tudással és tapasztalatokkal térhettek vissza családjaik és gyülekezeteik körébe.
      Az előadás hozzáigazodott a KREK PSZ által kezdeményezett és már elkezdett képzéshez, amely remélhetőleg folyatódni is fog a jövőben - hangsúlyozta a KREK PSZ ügyvezető elnöke, megköszönve az előadást és a jelenlévők részvételét. Az előadást megelőzően, közben és utána a házigazdák szeretetvendégségben részesítették a résztvevőket.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése