2013. november 17., vasárnap

Czeglédi-díjas presbiterek



Czeglédi-díjas presbiterek



A hagyományoknak megfelelően, a Nagyváradi Református Gyülekezeti Szövetség szervezésében tartott ünnepi, reformációi istentiszteleten vehették át a 2012. évi kitüntetettek a presbiterek számára alapított Czeglédi-díjakat – egy-egy díszes oklevelet és Deák Árpád plakettjét. Összeállításunkban az elhangzott dicsérő beszédekből közlünk részleteket, melyeket Veres Kovács Attila lelkipásztor bocsájtott szerkesztőségünk rendelkezésére.



Nemes Lujza - Nagyvárad-Rét

Nemes Lujza református keresztyéni vallásossága nem merül ki pusztán a megszokott templomba járásban, hanem sokkal több annál. Isten-szeretetét, gyüle-kezetéhez és templomához való ragaszkodását, szoros kötődését nemcsak hívő felmenőitől örökölte, hanem ő maga is hittel gyakorolja. Immár tizenkét esztendeje presbiterként is szolgálja a Nagyvárad-Réti Egyházközséget, de mellette részt vállal az egyházkerület presbiteri szövetségének elnökségi munkájában is. Gyülekezeti és kerületi szinten nagy szorgalommal veszi ki részét a változatos szolgálatból.

dr. Pálfi József lelkipásztor



Póti Pál - Nagyvárad-Szőlős

Előbb egyháztagként, majd presbiterként jelentősen kivette részét a gyülekezeti munkákból. Jó hangú, jó kedélyű énakkari tagként is, áldozatra kész hívőként is, no meg kétkezi mesterként is. A gyülekezetünkben elvégzett sokrétű munkája jó ideig fogja őrizni tehetségét. Társaival együtt kerítést készített, tetőt fedett, a szerelésekben, javításokban, újításokban, átalakításokban állandóan részt vett. Felesége ebben is társa: asszonytestvéreivel a munkálatokat végző férfiak számára sütött-főzött. Férje oldalán a hitvestárs is tevékenyen vesz részt a gyülekezeti munkában.

Szűcs Imre lelkipásztor



Balog Árpád és Balog Erzsébet - Nagyvárad-Csillagváros

Balog Erzsébet gyülekezetünk nőszövetségi elnökeként alaposan kivette részét az egyház életében, valódi szolgáló emberként igyekezett megtartani a közösséget. Kaligrafikus írásával naplóban örökítette meg a Nőszövetség életének eseményeit. Balog Árpád 12 évig tartó presbitersége idején igazolta segítőkészségét, hűségesen munkálkodott egyházközségünk lelki megerősödéséért, de  különösen kivette részét az építkezési munkálatok lebonyolításában.

Példás házasságuk és hitbeli életvitelük követésre méltó nagyváradi magyarságunk lelki egészségének helyreállításához és megőrzéséhez. A széthulló családok világával szemben, ők az egészséges szilágysági református szellemiséget élik meg itt, Nagyváradon.

Vincze Zoltán és Vinczéné Pálfi Judit lelkipásztorok, Barna Antal főgondnok



Féth Irén – Biharpüspöki

Egész élete e településhez kötődik, melynek szellemisége és hagyományai meghatározták később egész életét. A meleg, családi légkör, melyben felnevelték, biztosította  számára  azt a lelki  gazdagságot és örökséget, amelyet megőrizve, reménye szerint, később átadhat az övéinek. Ez teljesedett be 46 évvel ezelőtt, amikor házasságot kötött azzal, akit Istentől  kért el  hűséges  férjül. E házasságból három gyermek született, majd lett gazdagabbá hat unokával.

Miben rejlik mindig megújulni kész, Isten áldásával kísért életének titka? Akármit tett is, közben élő kapcsolatban maradt Istennel. Innen táplálkozik kitartása, határozottsága és szelídsége. A mindenki iránti felelős szeretetről Isten útmutatása szerint gonolkozik. Ennek édes terhével vállalja a közösségért való szolgálatot.

Szekeres Sándor lelkipásztor

                                                                    

Kelemen József - Nagyvárad-Velence

Kelemen József a hűséges emberek fajtájából való. Januárban lesz 37 éve, hogy megszakítás nélkül dolgozik asztalosmesterként ugyanazon a munkahelyen, a Lemnul Szövetkezetben. Bizonyára ugyanilyen hűséges lett volna továbbra is presbiteri tisztségéhez, melyben 9 évet töltött el, ha nem következik be egészségi állapotának romlása. Így is a presbiteri szolgálatban eltöltött esztendők számos lehetőséget kínáltak számára, hogy az Úr hűséges sáfáraként dolgozzon gyülekezetépítő munkánkban.

Voltak bátor kiállásai is, amikor a gyülekezet viharos éveket élt át. Véleményét felső egyházi tisztségviselők elől sem titkolta el, amikor a gyülekezet jó rendjének a megőrzéséről volt szó. Merte az igazat szólani alkalmas és alkalmatlan időben (2Tim 4,2), ahogy az Ige mondja.

Farkas Antal lelkipásztor     



Szabó Lajos - Nagyvárad-Rogériusz

A Nagyvárad Rogériuszi Egyházközség presbiterériumának 1993 óta, megalakulása kezdetétől tagja. Miután az egyházközség Fazakas Sándor lelkipásztor vezetésével és a Presbitérium messzemenő támogatásával ingyenes bérletbe kapta a templom építéséhez szükséges területet,  Szabó Lajos az első „kapavágástól” kezdődően aktívan kivette részét a gyakorlati tennivalókból is.

Mindeközben hűséges látogatója maradt az istentiszteleti alkalmaknak is és gyülekezeti szolgálatát mondhatni teljes értékűvé tette az által, hogy 1990 júliusától, azaz megalakulásától tagja a mára már 2 hanghordozót is megjelentetett Nagyvárad Rogériuszi Református Énekkarnak. Megfontolt, bölcs hozzászólásaival a Presbitérium véleményformálásának is békességes alakítója.

Kerekes József lelkipásztor



Gróf Piroska - Nagyvárad-Ősi

Nagyvárad-Ősiben előbb templomos gyülekezeti tagként tartottuk számon, aki a kis gyülekezet fejlesztésének tervét gazdag adományaival támogatta, majd bekapcsolódott a belmissziói szolgálatba. Tagja lett az Árva Bethlen Kata Nőszövetségnek, a gyülekezet énekkarának. Presbiteri szolgálatát mindig alázatos szívvel és lélekkel, valamint a templomhoz ragaszkodó szeretettel folytatta. Gyülekezetünkben kedves férjével együtt igazi példát mutatnak a fiataloknak és családoknak a templomlátogatás, igehallgatás és szeretetszolgálat szerteágazó területein.    

Csűry István püspök



Kiss Gyula - Nagyvárad-Újváros

Kémeren született. Az otthon szelleme,vallásossága meghatározó egész életére. Mint annyian mások, Kiss Gyula is megélhetését a nagyvárosban kereste. Fémforgácsolóként dolgozott és első pillanattól bekapcsolódott az egyházi életbe, hisz a templom, a vallás lehetett az a kapocs, ami összekapcsolta a maga mögött hagyott otthont az itt talált otthonnal. Alig egy év után az újvárosi gyülekezet presbiterének, majd 10 éve gondnokának választotta, mely tisztségében a mostani választáskor is megerősitette.

Szolgálatára a hűség jellemző. Bölcs tanács, vagy bármilyen kétkezi munka, - ő mindenre készen áll és csendes alázattal szolgálja Anyaszentegyházát, gyülekezetét.

Herdean Gyöngyi, Sándor Lajos lelkipásztorok



Ádám Sándor - Nagyvárad-Olaszi

Nem a nagy szavak, de az őszinte tettek embere. Határozottsága és az egyháza iránt érzett felelőssége okán kiérdemelte, hogy a gyülekezet gondnokává választották 1996-ban. Belső vívódások, látható és hallható küzdelmek ideje volt az ő gondnokságának 16 éve a presbitérium többi tagjával együtt. Ezalatt megépült a gyülekezeti ház, a Lorántffy Központ, többszöri templomfelújítás és tetőfedés gondja sürítette életét az egyházban. Mindez lehet, hogy elfárasztja a lelkes embert is, de hogy hitét nem csorbíthatja, - az bizonyos. Az ő hite is csak megerősödött ezalatt a 23 küzdelmes év alatt, amíg a gyülekezet vezetőségében vállalt szolgálatot.

Veres-Kovács Attila lelkipásztor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése