2013. március 14., csütörtök

Hálaadó istentisztelet és megemlékezés Hegyközcsatárban

Hármas ünnepet tartottak csütörtökön, november 1-jén a hegyközcsatári reformátusok a temetőkertben, elsőként a halottaikra emlékeztek, majd az elkészült ravatalozó, valamint a Hegyközcsatárban szolgált és ott eltemetett lelkipásztoroknak állított emlékmű megáldása következett.
Délután négy órakor vette kezdetét az elkészült kápolna teraszán a hálaadó Istentisztelet, amelyen elsőként a temetőkertben nyugvó halottaikra emlékeztek a jelenlévők. Bár az időjárás nem nagyon kedvezett azért sokan kilátogattak szeretteik sírjához, friss virággal és az emlékezés koszorújával, de annál kevesebben vettek részt a kápolnánál tartott ünnepi Istentiszteleten. Az igehirdetést követően a gyülekezet kórusa szolgált ünnepi énekkel Miklós Spurigán Zoltán kántor-karnagy vezetésével,  ezzel emlékezve mindazokra akik itt nyugszanak a temetőkertben.
   Miklós Csaba Péter lelkipásztor röviden bemutatta a ravatalozó elkészültének történetét, amely szerint:
    - 1992 dec. 30-án tartott presbiteri gyűlésen „ Papp Lajos presbiter építő javaslatot tett, melyben javasolta egy temetkezési kápolna felépítését a református egyház temetőjében, majd a presbitérium néhány tagja megtekintettek néhány közeli településen épült ravatalozót  és javaslatot tesz a ravatalozó építési költségvetés elkészítésére az 1993 dec. 30-án tartott gyűlésen.
  - 1996 július 21-én tartott gyűlésen az egyházközség gondnoka Mészáros Károly beszámol a presbitérium előtt a gyülekezet elhatározásáról, hogy ez esztendőben elkezdődne a temetői ravatalozó építése. A munkálatok elvégzéséhez szükséges megyei jóváhagyás megtörtént. Ebben az esztendőben a fundamentum és a falak felhúzása van célul kitűzve.
     A gyülekezeti hozzájárulás nagyon akadozik, a presbitérium úgy határoz, hogy a kiadások biztosítására kölcsönt vesz fel a Bihari Református Egyházmegye pénztárából 2.000 német márka összegben, mely összeget 1 év alatt két részletben kell visszafizetni.
   Elkezdődnek a munkálatok; a ravatalozó alapjának első ásónyomai alkalmából  Nt. Kovács Károly lelkipásztor mondott imádságot.
  - 1997-ben már tető alatt, bebádogozva áll a ravatalozó. Az elkövetkező években szünetelnek a kápolna munkálatok, mivel 2000-ben a templom renoválásába kezd a gyülekezet.
    A 2004 augusztus 30 – iki presbiteri gyűlésen – „ a Presbitérium örömmel veszi tudomásul, hogy a régóta húzódó ravatalozó befejezési munkálata elkészült. Belül kivakolva, ajtók, ablakok a helyére téve. A Presbitérium kimondja, hogy az új lelkészi állás betöltésével megszűnik a templomból való temetés, és a temetési szertartások a ravatalozótól történnek.”
    2004 november 19 – én tartott gyűlésen Szilágyi Vincze presbiter javasolja a kápolna teraszának mihamarabbi elkezdését.  2005 – ben megépül a terasz.
     2006 – ban befejeződik a kápolna külső vakolása. A Varkucs család által adományozott kisharang felkerül a ravatalozó tornyába. 2007—ben a gyülekezet egy hűtőberendezést vásárol a ravatalozóba 550 euróért. 2008 – ban Vitályos Barna polgármesterrel való egyeztetés alatt ígéretet kapott a gyülekezet, hogy a Polgármesteri Hivatal megoldja a víz és a villanyáram kivezetését a kápolnához.
    2010 – ben kivezetik a vizet. 2011 – ben kivezetik az áramot a kápolnához, így 2011. október 27-én kigyulladtak a lámpák a ravatalozóban. 2012 – ben befejeződik a ravatalozó rendbetétele és november 1 –én a hálaadó Istentisztelet keretén belül megáldásban részesül.
    A régi temetőben (Kis utcán, ma már nincs nyoma, de a ránk maradt íratokból tudjuk, hogy ott volt) vannak eltemetve azok a lelkipásztorok akik Hegyközcsatárban szolgáltak az elmúlt évszázadokban. Mivel az írásos feljegyzéseken kívül nem maradt utánuk más így a Presbitérium úgy döntött, hogy emlékművet állít a ravatalozó mellett ezen lelkipásztorok emlékére akik évtizedekig  becsülettel szolgáltak jó pásztorként a gyülekezet élén, és amelynek megáldására került sor a mai napon. Emlékeztetőül had álljon itt ezen lelkipásztorok névsora, hogy ne csak a gyülekezet, de mások is megismerhessék neveiket: Bartók Sámuel, lelkipásztor - esperes ( 1729 – 1791), Fazekas András, lelkipásztor – esperes (1755 – 1820), Jenei Sámuel, lelkipásztor ( 1768 -1843 ), Makó József lelkipásztor – esperes ( 1810 – 1878), Szűcs László lelkipásztor ( 1880 – 1950).
     Az emlékmű megáldását követően a jelenlévők átvonultak a régi temetőkertbe, ahol a Nőszövetség tagjai elhelyezték a megemlékezés virágait és koszorúját a  Szűcs László lelkipásztorné, született Bokros Mária sírján, akinek a nevét vette fel a hegyközcsatári református  nőszövetség.
Tóth Zsigmond

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése