2013. március 14., csütörtök

Nem rang, hanem szolgálat - Kistérségi presbitertalálkozó Pósalakán


November 18-án vasárnap délután, nem sokkal az egyházközségi választásokat követően presbiteri találkozóra invitáltak a Sebes-Körös menti gyülekezetek. Évente kétszer: tavasszal és ősszel kerül sor ezekre a hasznos, képzéssel egybekötött találkozókra, presbiterek, lelkipásztorok és gyülekezeti tagok részvételével.

        A 2012. évi őszi alkalmat a pósalakai gyülekezet vállalta magára. Az alig több, mint száz lelket számláló gyülekezet temploma zsúfolásig megtelt a térség reformátusainak presbitereivel és lelkipásztoraival. Az istentiszteleten Kondor Endre, biharvajdai lelkipásztor szolgált igemagyarázattal, majd ugyanő tartott vetítettképes előadást II. Helvét Hitvallás tanításáról.
A presbiteri találkozón jelen volt Szilágyi Péter, a Bihari Egyházmegye presbiteri főjegyzője is, aki hozzászólásában szót ejtett az elmúlt évi tapasztalatairól, hiszen főgondnokként minden egyházközségben megfordult.
       Alulírott, mint a Presbiteri Szövetség ügyvezető elnöke, egyházmegyei PSZ-jegyző, felszólalásában rámutatott arra, hogy a presbiterség nem puszta tisztség, egyházi rang, hanem felelősségteljes szolgálat, amelynek forrása az elhívatottság, a belső és külső elhívás. A KREK PSZ elnöksége évek óta szorgalmazza egy közös presbiterképzési program kidolgozását, amely remélhetőleg hamarosan megjelenik.
Az ügyvezető elnök arra is rámutatott, mennyire fontos, hogy a presbitereknek szorosan együtt dolgozzanak a lelkészekkel, nem úgy mint egyes gyülekezetekben, ahol állandó vita dúl a Presbitérium egyes tagjai és a lelkipásztor között. A jó együttműködés az eklézsia javára válik, hiszen ahol jó a kapcsolat a presbiterek és a lelkész között, ott a munka is hatékonyabb és eredményesebb.
Az előadásokat és hozzászólásokat követően a helyi egyházközség férfikórusa szolgált Pál László lelkipásztor vezetésével és Pál Timea tiszteletesasszony gitárkíséretével.
    A kistérségi presbiterképzés szeretetvendégséggel ért véget, amelyet a helyi gyülekezet szívvel, lélekkel szolgált fel a közösségi házban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése