2013. március 14., csütörtök



Kisköri presbiterképzést tartottak Nagyszántó és Paptamási körzetekben

   A gyülekezet építésről tartott presbiterképzés immár harmadik előadásához érkezett a Határmenti és a Berettyó menti kistérségekben a Debreceni Nagyerdei Református Egyházközségből érkező Mózes Áron presbiter, aki a Debreceni Református Hittudományi Egyetem előadója.
      Ez alkalommal szombaton, március 2-án délelőtt 10 órakor tartotta meg első előadását Nagyszántón négy gyülekezet presbitereinek és lelkipásztorainak részvételével.        
    A mintegy negyvenöt résztvevő Nagyszántó, Kisszántó, Bors és Biharszentjánosról érkezett, akik nagy érdeklődéssel hallgatták végig a kivetítős előadást, majd az előadó kézséggel válaszolt a feltett kérdésekre, hiszen olyan témával foglalkozott amely elengedhetetlen egy gyülekezet lelki és anyagi életében.
  
 
   Az előadást Mózes Áron egy áhítattal kezdte, majd a házigazda Szatmári Gergely Elemér lelkipásztor köszöntötte a jelenlévőket bemutatva az előadót aki röviden beszélt magáról és munkájáról, majd rátért a bemutató előadásra.
   
    Paptamásiban öt gyülekezet: Paptamási, Bihar, Nyüved, Pelbáthida és Kügyipuszta presbiterei hallgatták meg az érdekes előadást közel hatvan résztvevővel.
    Paptamásiban az előadást Bereczki András helyi lelkipásztor nyitó áhítata előzte meg aki a Jakab 4,8 Igét hívta segítségül, majd az új gázfűtéses imateremben a házigazda köszöntő szavait követően elkezdődött az érdekes előadás. Maga az előadás témája  a gyülekezetépítés keretén belül egy missziói munkatervről szólt, mindkét helyszínen, annak megtervezéséről és kivitelezéséről rövid és hosszú távon, amelyeknek célja biblikus célok, valamint ezen célok elérésének meghatározása.
    Az előadó példaképen egy magyarországi gyülekezetet mutatott be, hogy sikerült megvalósítani azokat a célokat a gyülekezetnek, amelyet a gyülekezet Missziói Bizottsága tűzött ki célul, jól megtervezett és időre kivitelezett, hiszen betartották azt a három legfontosabb pontot amely nélkül nem valósulhatott volna meg a terv: MI A CÉL? MIT TEGYÜNK? HOGYAN TEGYÜK?
    Az előadótól megtudhattuk, hogy elsősorban egy kérdőíves felmérést végeztek a gyülekezetben és fontosnak tartották azok véleményét akik vasárnapról-vasárnapra járnak a templomba, de azokat sem hagyták ki akik alkalmanként vesznek részt az Istentiszteleteken, figyelembe vették a résztvevő korát és nemét is, a gyülekezet erősségét és gyengeségét, a pozitívumokat és negatívumokat egyaránt, ezekből az adatokból összeállították a gyülekezet építésére vonatkozó fontosabb célokat, amelyből egy jól megtervezett és megvalósítható tervet dolgoztak ki.
    A cél elérésének érdekében nagyon fontos a gyülekezet tájékoztatása a Presbitérium munkájáról, a gyülekezet küldetésének és jövőképének megfogalmazása a Misssziói Bizottsággal mindezt az adott település adottságainak megfelelően alkalmazva.
   A célba vezető út nem könnyű és nem is egyszerű, hiszen a mai kor embere azt nézi mi van ma és mi lesz holnap, de már nem lép tovább hogy egy hosszú távú tervet készítsen, egy jövőképet több évre meghatározva amely nem lehet kevesebb 5-10 évnél.
   A missziói munkaterv összeállításakor az  egyházközség küldetése kell legyen, hogy felébressze az emberekben az igényt, hogy élő kapcsolatuk legyen Istennel és a közösséggel és növekedjünk egyénileg és közösségileg a Krisztus követésében példaadással, mely másokat is elindít a Szentlélek munkája révén.
    A gyülekezet jövőképe mindenek előtt az legyen, hogy egy megújuló és kiteljesedő, hitében megerősödő, imádkozó, családias és tehervállaló gyülekezetté váljon, amely az egységet eredményesen építi tagjai között. Arra kell törekedni, hogy a gyülekezet tagjai úgy szolgáljanak, hogy ne csak kapni de adni is akarjanak, hirdetni az evangéliumot lakókörnyezete irányában. Mindezek érdekében a gyülekezeti infrastruktúrát is fejlesszük a gyülekezet építésének igényeihez igazítottan.
     Nagy volt az érdeklődés mind a két egyházközségben jelenlévő presbiterek részéről, sok kérdést fogalmaztak meg és tettek fel az előadónak.
     Nagyszántón és Paptamásiban is az előadást követően szeretetvendégségben részesítették a résztvevőket, amely költségének egy részét valamint az előadó kiadásait a Studium Academicum Alapítvány szponzorizált.
  
  A paptamási gyülekezet presbiterei és lelkipásztora Bereczki András minden presbiternek aki részt vett a képzésen egy díszoklevelet és egyházkerületünk gyülekezeti lapjának a Harangszónak egy példányát adományozott, hiszen a gyülekezeti lap minden alkalommal biztosít számunkra presbitereknek helyet, akkor nekünk is kötelességünk segíteni hiszen egy a célunk a református identitásunk fennmaradása, ápolása a krisztusi tanításban. A tudósító, mint a Harangszó külmunkatársa arra biztat minden presbitert, hogy minden presbiter legyen előfizetője gyülekezeti lapunknak.
     A tudósító, mint a Bihari Református Egyházmegye Presbiteri Szövetségének jegyzője, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület P.SZ. ügyvezető elnökeként vett részt mind a két gyülekezetben megtartott presbiterképzésen, ez alkalomból beszélt a presbiterképzések, valamint a gyülekezetekben a lelkipásztorok által megtartott presbiteri bibliaórák fontosságáról, hiszen a Bihari Egyházmegyében szinte minden gyülekezetben a lelkipásztorok rendszeresen megtartják ezen alkalmakat, a jól képzett presbiter igazi szolgatársa a lelkipásztornak akivel könnyebb a gyülekezeti munka.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése